Izlet u Split

Split je najveći grad u Dalmaciji, te po broju stanovnika i drugi najveći grad u Hrvatskoj, a predstavlja gospodarsko i kulturno središte Dalmacije. Uz to, druga je najveća hrvatska trgovačka luka te najveća hrvatska putnička luka, a ujedno i treća na čitavom Sredozemlju po broju putnika. Iako prepoznatljiv po svojim mnogobrojnim predivnim plažama, Split je prepun raznih znamenitosti koje su odlično očuvane te redovno privlače nove posjetioce.

Dioklecijanova palača je najpoznatija splitska znamenitost koja privlači ogroman broj turista svake godine i jedna je od najočuvanijih rimskih građevina na svijetu. Sagrađena je oko 300. godine, a odgovoran za njeno podizanje bio je upravo car Dioklecijan koji je svoje posljednje godine proveo u njoj. Palača je sagrađena kao jedan svojevrsni spoj luksuzne vile i vojnog logora rimske vojske. Palača je podijeljena na četiri dijela, od kojih je južni dio bio namijenjen caru, a sjeverni carskoj straži. U unutrašnjost je vodilo nekoliko vrata. Danas ih možete pronaći kod spomenika Grguru Ninskom (Zlatna vrata), kod tržnice (Srebrna vrata), na zapadnoj strani kod palače Benedetti (Željezna vrata) te na izlasku iz Podruma prema moru (Mjedena vrata). Kada su ga iz Rima pozvali da se vrati, car im je odgovorio “Kad biste vidjeli gdje sam se skrasio, ne biste me nikad tražili da se vratim”. 

Palača sama po sebi sadrži neke od atrakcija koje su u ono vrijeme bile dio svakodnevice. Najpoznatija od njih je Katedrala svetog Duje koja je bila prvobitno izgrađena kao mauzolej za cara Dioklecijana. Baš zbog svih ljepota, atrakcija i povijesne važnosti za grad Split, Dioklecijanova palača uvrštena je 1979. godine na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Jeste li znali da sfinge možete vidjeti i u Hrvatskoj, u samome centru Splita? Car Dioklecijan bio je veliki fan egipatske kulture. Prema njegovoj naredbi, iz Egipta je dopremljeno čak 12 sfingi koje su krasile pročelja palače. Najočuvanija je ona na Peristilu, napravljena od afričkoga crnog granita i ponosno stoji već tisućama godina na jednom od najljepših splitskih trgova. Potječe iz doba faraona Tutmozisa III. pa se smatra jednim od najstarijih predmeta u Splitu (više od 3000 godina).

Riva je jedan od najprepoznatljivijih dijelova Splita, a svoj današnji izgled duguje francuskoj vladavini još iz 19. stoljeća. Danas je ona glavno gradsko šetalište za turiste i lokalno stanovništvo.

Comments are closed