Izlet u Dubrovnik

Dubrovnik je grad na krajnjem jugu Hrvatske. Administrativno je središte Dubrovačko-neretvanske županije i jedno od najvažnijih povijesno-turističkih središta Hrvatske. 

Dubrovnik je posljednjih godina postao svjetski popularna turistička destinacija. Malo tko danas nije čuo za ovaj grad, a u prilog popularnosti mu ide i činjenica da su se upravo na njegovim ulicama snimale i neke od najpoznatijih scena u svijetu filmova i serija. Naravno, najistaknutija od njih je serija Game of Thrones (Igre prijestolja).

Još u 19. stoljeću, slavni pjesnik Lord Byron napisao je kako je Dubrovnik biser Jadranskog mora, a njegov kolega George Bernard Shaw jednom je rekao: “Tko traži raj na zemlji, trebao bi posjetiti Dubrovnik”.

Dubrovnik je najpoznatiji po svojim zidinama nastalima između 12. i 17. stoljeća koje niti jedna neprijateljska vojska nije probila. Dugačke su nešto manje od 2 kilometra, visoke do 25 metara, a na četiri strane svijeta štite ih kule. Od pet tvrđava tri su sastavni dio gradskih zidina – Minčeta, Bokar i Sv. Ivan, a dvije su samostojeće, Lovrijenac na zapadu i Revelin na istoku. 

Ulaz u staru gradsku jezgru je kroz dva glavna ulaza – istočni na Pločama i zapadni na Pilama. Pokretni drveni mostovi podizali su se i spuštali, čime bi tijekom noći bio onemogućen prilaz nepozvanima. Prolaskom kroz Vrata od Pila gdje se ljeti susreću kostimirani gradski stražari, silazi se do glavne gradske ulice Place ili Straduna. Stradun je najšira i najljepša gradska ulica i omiljeno turističko šetalište oko koje se nalaze brojne crkve i znamenitosti.

Dubrovnik je kroz povijest u mnogim područjima bio korak ispred svojeg vremena. Još u 13. stoljeću  Dubrovačka Republika imala je među prvima sistem kanalizacije koji se koristi još i danas. Dubrovačka Republika je već 1416. godine donijela zakon kojim je zabranjena trgovina robljem, a sirotište u Dubrovniku osnovano je 1432. godine u sklopu ženskog samostana Svete Klare kao jedna od prvih takvih ustanova u svijetu. U Dubrovniku se nalazi i najstarija apoteka u stalnoj upotrebi u Europi i jedna od najstarijih na svijetu. Ona se smjestila u franjevačkom samostanu i u pogonu je od 1317. godine. 

Dvadesetak kilometara istočno od Dubrovnika nalazi se Trsteno. Na placeti u mjestu nalaze se dva gigantska platana (Platanus Orientalis) stara preko 400 godina koja su najveća te vrste u Europi. Najvažnija atrakcija ovog malog mjesta je Arboretum Trsteno, jedini arboretum na hrvatskoj jadranskoj obali koji u jedinstvenom bogatstvu svojih vrijednosti sjedinjuje kulturnu i prirodnu baštinu. Poznat je po povijesnim perivojima i po zbirci sredozemnih i egzotičnih vrsta biljaka, osnovan je
1948. na prostoru i podlozi povijesnog ladanjskog posjeda dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze, te je u cjelini zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture.

Comments are closed