Izlet u Mostar

Mostar je grad u Bosni i Hercegovini. Smješten je na obalama rijeke Neretve i kulturno je i gospodarsko središte Hercegovine, a ujedno i najveći grad u Hercegovini. Mostar je upravno sjedište Hercegovačko-neretvanske županije te sveučilišno, kulturno, gospodarsko i političko središte Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Simbol grada je predivan Stari most na rijeci Neretvi koji povezuje istočni i zapadni dio grada. Mostar je dobio ime po “mostarima”, čuvarima mostova, tako da su mostovi oduvijek važan dio njegova identiteta. U vrijeme rata 1993. srušen je originalni most izgrađen 1566. po nalogu sultana Sulejmana, a obnovljen je 2004. pri čemu je većinom korišten originalni kamen izvađen s dna rijeke. Nakon obnove, došao je pod zaštitu UNESCO-a.

Na istočnoj strani Starog mosta smjestila se možda i najživopisnija uličica u gradu: Kujundžiluk. Stara cesta s kamenjem iz 16. stoljeća dom je brojnim suvenirnicama, zanatskim radnjama i idealno je mjesto za kupovinu suvenira, od malih džezvica do šarenih privjesaka, marama i nakita.

Nedaleko od Starog mosta smjestila se Koski Mehmed pašina džamija iz 1617. godine, minaret i kupola su oštećeni u ratu, ali danas su obnovljeni i s minareta se pruža prekrasan pogled na Stari most. 

Jedan od prepoznatljivih simbola u vizuri grada je i Zvonik mira Franjevačkog samostana. Visok je 107,2 m, moguće se popeti na vrh i uživati u nevjerojatnom pogledu na cijeli grad iz ptičje perspektive.

Još jedna zanimljivost je Kajtazova kuća koja se smatra jednom od najstarijih očuvanih kuća u Mostaru sagrađena prije Starog mosta, još 1520. godine. Kuću je izgradio mostarski kadija Kajtaz koji je došao iz Turske. Predstavljala je pravosudni centar u osmanlijskom periodu.

U parku Zrinjevac 2005. godine postavljen je spomenik Bruce Leeju, kao simbol solidarnosti u etnički podijeljenom gradu. Visok je 172 centimetra i obavezan je motiv za vaše fotografije iz Mostara.

Poseban doživljaj je otići sve do parka Fortica gdje se nalazi nebeska šetnica (skywalk). Visoka je 15, a duga 35 metara i s nje se pruža nevjerojatan pogled na Mostar i širu okolicu. 

Comments are closed